De peste cinci sferturi de veac, numele statiunii Stana de Vale se asociaza cu urbea Beiusului, din cel putin 2 motive: a fost infiintata si atrasa in circuitul turistic si balnear de catre episcopul greco-catolic Mihail Pavel, al doilea ctitor de scoala romaneasca din acest oras; este locul de unde pleaca, calea de acces spre inaltimile muntilor ce adapostesc aceasta oaza de liniste si sanatate.
Primii care au descoperit acest "admirabil loc de cura climatica" au fost, cu siguranta, ciobanii aflati cu turmele la pascut si care, constatand efectele benefice de aparare contra asprimilor fenomenelor naturale, si-au fixat stana in aceasta vale. Ei n-au pastrat in secret aceasta descoperire, ci au facut-o cunoscuta si altora. Asa se explica primele informatii aparute in presa vremii, cu deosebire in revista "Familia" din Oradea, care in numarul ei din 16 noiembre 1879, aducea la cunostinta cititorilor ca "s-a descoperit in apropierea Beiusului o baie noua". Adunarea generala a Comitatului Bihor, la randul ei, a hotarat sa inceapa lucrarile unui drum practicabil intre Budureasa si Stana de Vale, in lungime de 14 km.In anull 1883, a fost dat in folosinta primul edificiu- vila Siberia. Alte edificii care au urmat sunt:"o baraca pentru vanatori", un restaurant cu doua sali spatioase numit "Elisabeta"; vila "Ierusalimul" cu 6 chilii; o biserica ridicata in anul 1886; vila Arcadia. In timpul pastoririi episcopului Dimitrie Radu(1903-1920), s-au mai adaugat:vilele "Taran" si "Pavel" si a fost modernizata resedinta episcopala.
Inca din anul 1928, a demarat construirea unor cladiri noi(terminate in anul 1935): hotelul "Belvedere" cu 13 camere si incalzire centrala; hotelul "Excelsior", cu 56 de camere si restaurant pentru 150 de persoane, un apeduct cu debit de apa de la Izvorul Minunilor, poteci turistice si pentru practicarea sporturilor de iarna, etc.Toate acestea au facut din Stana de Vale, in anii 1930, una dintre cele mai moderne statiuni climatice din Romania.
In perioada anilor 1973-1977 a fost modernizat drumul dintre Budureasa si Stana de Vale, s-a asfaltat drumul si s-au "imdulcit" pantele mai abrupte si periculoase. Din fonduri de la bugetul de stat s-a construit hoteleu "Iadolina". Stana de Vale s-a afirmat si ca o redutabila putere economica. Inconjurata de 2.586,8 de padure cu arbori seculari (brad si fag), rezerve importante de marmura multicolora si imense depozite de bauxita din care se extragea aluminiul.
Dupa cum bine stim , astazi avem numeroase locuri de cazare in Stana de Vale, de asemena partia care este strabatuta in fiecare iarna de sute de vizitatori si iubitori ai sporturilor de iarna.Izvorul Minunilor este si el un punct turistic in aceasta statiune dar de asemenea un izvor din care cei mai multi dintre cei care il viziteaza isi iau apa pentru baut.
Diana David, cls a XI-a B
Lic.Ped."N.Bolcas", Beius
incearca sa aranjezi pozele mi bine daca tot scrii de beius si imprejurul lui
RăspundețiȘtergere