Arhitectonic, probabil cea mai frumoasa cladire din oras. Scoala si-a deschis portile in 1923, data fiind nevoia mare de educatoare care erau care erau dorite pentru reducerea analfabetismului din Transilvania. Lucrarile au inceput in 1912 cu fonduri de la Budapesta si forta de munca, locala angajata din stele din jur. Constructia a avansat incet datorita razboiului si cantitatii mari de material de constructii necesar construirii.
Deschiderea scolii a fost anuntata in 24 septembrie 1922 pentru data de 10 octombrie. Din primul an au functionat 6 clase, cate una pentru fiecare an de studiu. Intre 1927-1928 functioneaza ca scoala de educatoare, iar in 1928 din nou ca scoala de invatatoare. Din 1931, pana in 1954, cand a fost transformat in liceu teoretic de fete, a functionat cu profilul de educatoare. De la deschidere pana in 1972, scoala a pregatit peste 2500 de invatatoare si educatoare. In noiembrie 1935, s-a sfintit o capela ortodoxa, care apoi a fost distrusa de stapanirea comunista. In perioada celui de-al doilea razboi mondial, scoala a functionat fara intrerupere si a trecut sub administrarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, devenind scoala confesionala ortodoxa.
In vara anului 1940 insa, in cladire a functionat un spital de razboi. Ca toate institutiile de invatamant beiusene scoala este lovita de comunisti in 1954 prin transformare in Scoala Medie nr.2. Intre 1959-1962 functioneaza din nou profilele pedagogice. Aceste evenimente au diminuat numarul educatorilor disponibili. Dintre imbunatatirile aduse mentionam colaborarea cu Muzeul Etnografic din Cluj, ce a dus la culegerea unui material etnografic deosebit de divers. Datorita desfiintarii din 1975 a liceului, toate acestea au fost distruse. Cladirea ramasa fara stapan se degradeaza continuu , prin distrugerea treptata a laboratoarelor si fondului didactic. In 1990, prin straduinta inspectorului scolar Gavril Hadareanu se redeschide gimnaziul in ciuda greutatilor determinate de lipsa bazei didactice.
Florina Cap, cls a XI-a B
Lic.Ped. "N.Bolcas" Beius
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu