miercuri, 1 aprilie 2009

Vascau































































































































































Vascau(maghiara:Vaskoh, din vas "fier" si koho "furnal")este un oras din judetul Bihor, aflat la o sitanta de circa 7 km de orasul Stei. Are o populatie de 2.863 locuitori si o suprafata de 6.504 ha. Din punct de vedere al unitatilor teritoriale de planificare din judetul Bihor, localitatea Vascau, impreuna cu localitatile apartinatoare, face parte din Zona de Sud-Est:Stei-Nucet-Vascau.

Asezat in partea de sud-est a judetului Bihor, pe DN 79, pe cursul superior al raului Crisul Negru, fiind limitat de Muntii Bihorului la rasarit si Muntii Codru-Moma spre apus, orasul Vascau si localitatile din jurul sau formeaza una dintre cele mai pictoresti zone ale judetului, fiind in acelasi timp parte componenta a "Tarii Beiusului".Asezat in culoarul Depresiunii Beiusului, la nivelul caruia se realizeaza intrepatrunderea dintre Muntii Apuseni si Campia de Vest, Vascaul este pozitionat la intersectia paralelei de 46 grade si 28 minute latitudine N cu meridianul de 22 grade si 28 minute longitudine E.

Localitatea este limitata in Est de satele Varzarii de Jos si Varzarii de Sus, in sud de satele Carpinet si Izbuc, la Vest se invecineaza cu satele Camp si Colesti, in N cu satul Sustiu (localitate componenta a comunei Lunca), iar in imediata vecinatate se gasesc alte doua orase ale judetului:orasul Nucet in Est, iar la 7 km spre Nord se afla orasul Stei. Vascaul, luat impreuna cu satele componente , prezinta urmatoarele limite:Nord-satul Sustiu, Nord-Est-satul Sarbesti(comuna Lunca), satul Campani(comuna Campani), Sud -satele Leheceni, Carpinet, Izbuc(comuna Carpinet) ud-Vest -comunele Dezna si Moneasa(judetul Arad), Sud-Est -satele Poiana, saliste de Vascau(comuna Cristiorul de Jos), Est-Finate (comuna Campani) si orasul Nucet.

In componenta orasului Vascau intra satele:Camp, Camp-Moti, Colesti, Varzarii de Jos si Varzarii de Sus. Suprafata totala a teritoriului orasului Vascau impreuna cu localitatile componente este de 66.135 km patrati, ceea ce reprezinta 0,88% din teritoriul judetului Bihor. In partea sudica a orasului Vascau, caracterizata prin prezenta dealurilor piemontane ca o prelungire a Muntilor Codru-Moma, amintim cateva dintre aceste culmi deluroase:Varful Rontarul (910 m -Colesti), Cicera Ursului(900 m -Camp), Cornet(650 m-Camp), Varful Osoiu(620 m -Ples).

Din afluentii Crisului Negru de pe teritoriul orasului Vascau se aminteste :paraul Boiu, iruga Morii, paraul Baltuta, valea Boncii.Numeroase sunt ochiurile de apa din doline, numite tauri, formate datorita impermeabilitatii versantilor cu argila de calficiere. Cele mai insemnate lacuri sunt: Taul lui Barna, Taul Iezer si Lacul Ursului, Taul Lupului, Taul Dambu Soimului, Lacul Ponor de la Camp-Moti, Taul lui Ghib(intre camp si Izbuc), Taul de la Colesti, Taul Tapului si Lacul antropic de la Marmura-cel mai mare lac din regiunea Vascaului.

In partile orasului Vascau exista multe locuri pitoresti atractive din punct de vedere turistic. In imprejurimi sunt si unele monumente de arhitectura populara, monumente ale naturii, bisericii din lemn:bisericile din lemn de la Fanate, Rieni, Bradet; numeroase pesteri: Pestera de la Fanate, pesterile din zona izvoarelor Crisului Negru, Portile Bihorului, pesterile de pe Valea Sighisteiului, Pestera Ursilor de la Chiscau, Pestera de la Campeneasca(Izbuc).

PESTERA de la CAMPENEASCA (IZBUC)
Se afla la o distanta de 3.5 km de orasul Vascau, situata la cca 100-150 de m de ultima casa din Izbuc ; traseul este accesibil cu masina pana la un anumit punct, dupa care se merge pe jos pe o poteca usoara. Pestera este situata intr-o adancitura a depresiunii Tarina, intre padurile Curpinis (N-V) si Fata Dealului (N-NE). Apele Vaii Pamparului, dupa ce vin de la Calugari si stravat satul Izbuc, cotesc brusc si se pravalesc de la o inaltime de 35 m spre imensa gura a pesterii, fiind parca inghitite de pestera. Dar dupa ce strabat o distanta de 2 km prin pestera, apele Pamparului ies la lumina zilei la Vascau la o distanta de 500 m de oras, formand un "izbuc" puternic numit Izvorul boiului.

In ceea ce priveste numele Pesterii Campeneasca se spune ca acesta s-ar trage de la numele depresiunii Tarina, unde se afla pestera si care, avand aspectul unui camp si fiind vechi loc de pasunat pentru animalele oamenilor din zona, ar fi determinat alegerea acestui nume. Datorita faptului ca, in timp, a fost locul unde oamenii isi aduceau si isi tineau boii pntru mai mult timp, oamenii i-au dat numele de "Bouriste", adica locul de pasunat al boilor; acest nume s-a pastrat in paralele cu cel de "Pestera Campeneasca".

Personalitati din aceasta zona: Andritoiu Alexandru(1992-1996) ,poet; Benea Mircea (nascut in 1992), profesor universitar doctor inginer al Institutului Politehnic din Cluj; Nonu Ion Mircea (1902-1978), profesor universitar doctor docent al facultatii de drept din Iasi si secretar particular al lui Nicolae Titulescu; Sala Marius(nascut in 1932), academician, lingvist, membru titular si vicepresedinte al Academiei Romane.
Laura Cadar, cls a XI-a B
Lic .Ped. "N. Bolcas"Beius

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu