marți, 24 februarie 2009

Prelucrarea lemnului.Mestesuguri traditionale in Budureasa















































































Asezarea comunei Budureasa a atras locuitorii sa se imprieteneasca cu codrul, fiindca acesta le-a fost sursa de incantare a ochilor, dar mai ales le-a asigurat un loc de munca. Alegerea lemnului, prelucrarea sa si asamblarea hambarelor, respectiv lazilor de zestre, se executa iarna, iar primavara, vara si toamna le transportau, dandu-le in schimb pe grau, porumb,etc. Pentru evitarea concurentei, carausii foloseau rute diferite.













Istoricii mentioneaza ca in Budureasa, in sec.al XVI-lea, se confectionau pe langa lazi de zestre si hambare si furci pentru tors, podisoare, albii, scari, cozi de unelte agricole,etc. La inceputul sec.al XVIII-lea, un numar mare de mestesugari prelucrau lemnul pentru piata. Obiectele au fot apreciate atat pentru utilitate, cat si pentru frumusete, fapt pentru care au fost achizitionate de institutii muzeale.













De-a lungul anilor, lazile de zestre din Budureasa au fost expuse la diferite expozitii zonale si nationale, obtinand locul I, iar mesterii, titlul de laureat. Laza Nicolae si Laza Gheorghe au participat in anul 1982 la Festivalul National "Cantarea Romaniei", ocupand locul I.













Cu ani in urma, fiecare gospodarie avea 1 sau 2 lazi de zestre care insa, au fost inlocuite treptat cu mobilier modern. Alte activitati depuse in jurul comunei Budureasa au fost:construitul caselor din lemn sau al scarilor prezent atat in Budureasa cat si in Burda si in Cresuia, insa in prezent, doar in Cresuia insa si acolo destul de rar, lemnul este folosit pentru construirea scarilor .













In ziua de azi, acele obiceiuri sunt pe cale de disparitie insa nu vor fi uitate pentru ca multe lucrari sunt pastrate la loc de cinste si sunt admirate de fiecare om caruia ii fac placere aceste obiecte minunate cu o valoare imensa.


Diana David,cls a XI-B
Liceul Ped. "N.Bolcas" Beius

luni, 23 februarie 2009

Biserica din Totoreni








Aflata in Depresiunea Beiusului localitatea Totoreni este o atractie turistica pentru oricine prin locurile saledar mai ales pentru biserica. 
Biserica este construita in anul 1697 iar in partea stanga a intrarii scrie:"Ziditu-s-au aceasta sfanta biserica dupa intruparea Domnului Leatu 1697". Are planul dreptunghiular, cu absida altarului poligonala,cu 5 laturi decrosata. Lungimea bisericii este de aproximativ 1100cm. Particularitatea bisericii este prispa de pe latura sudica ce se intinde pe toata lungimea naosului de aproximativ 525cm. "Perindelele" se termina odata cu naosul, pronaosul fiind mai lat decat naosul, ocupand si locul prispei. Termenul de perindele semnifica sensul de "stalp al infamiei" iar in el erau inchisi "femeile stricate", hotii dar si cei care furau brazda din pamantul vecinului.


Boc Mihaela, clasa a-XI-a B


duminică, 22 februarie 2009

O introducere in lumea Beiusului

"Beius"...un oras despre care nu foarte multi sunt cei care au auzit spunandu-se prea multe lucruri.Insa, acest lucru nu ii opreste pe cei care traiesc aici sau prin imprejurimi sa il indrageasca si chiar sa se simta mandri ca traiesc intr-un orasel de munte care are presarate in jurul sau o multime de sate care se intrec in fel de fel de obiceiuri, mestesuguri si in acelasi timp, mentinandu-se o legatura intre ele prin faptul ca sunt sate din regiunea Ardealului.

Speram ca vizionarea acestui blog nu va fi plictisitoare, ci din contra, cei care se vor pierde printre aceste randuri sa fie placut surprinsi,admirand ceea ce ar putea vizita personal intr-un anumit moment daca intr-adevar "frumusetile"din Beius ii vor atrage.

Diana David,cls a XI-aB
Liceul Ped."N.Bolcas" Beius